Blahodárné účinky mnoha rostlin znali již naši dávní předci, v průběhu času se na některé zapomnělo a některé byly objeveny. Maca peruánská patří mezi ty, které lidstvo provází už více než 6000 let.
Superpotravina stará tisíce let

Kromě mnoha pozitivních účinků má maca i zajímavou historii. Před více jak 6000 lety její vlastnosti využívali Inkové, kteří se chystali do bitev nebo na daleké cesty, aby jim dodala sílu a bystrý rozum. Pěstovali ji na náhorních plošinách And, v nadmořské výšce až kolem 4000 metrů, kde již neroste téměř nic jiného. V Peru lidé věřili, že vysoko nad vrcholky And žijí bohové a Virakoča, jeden z nich, jim tuto zázračnou rostlinu seslal, aby jim usnadnil těžký život v horách. Maca peruánská se řadí mezi adaptagenní rostliny, tedy takové, které se dokážou adaptovat na okolní podmínky, což přenáší i do svých účinků. Pomáhá nám vyrovnat se se stresem a zlepšuje náladu. Pomoci našemu tělu však umí i v mnoha dalších ohledech a tam, kde je zrovna potřeba. Je označována za superpotravinu, tedy takovou, která se vyznačuje vysokým obsahem živin důležitých pro naše tělo, a to v přírodní formě.
Proti stresu i úzkosti

Maca červená je na první pohled nenápadná rostlina, dorůstá jen do výšky kolem 15 centimetrů a její listy tvoří růžici. V zemi však roste kořen, který připomíná naši řepu, a může mít až 8 centimetrů v průměru. Právě ten se používá, semele se na prášek a vysuší. Přidat jej můžeme do jogurtů, smoothie, kaší nebo nápojů, má jemnou oříškovou chuť. Maca vyrovnává stresové hormony do optimální hladiny, čímž reguluje reakci na stres a minimalizuje vznik následné úzkosti. Usnadňuje adaptaci organismu na fyzický nebo mentální výkon, zlepšuje hormonální rovnováhu, navyšuje sílu a odolnost organismu.
V posledních letech podrobili macu vědci mnoha zkoumáním a objevují její další účinky. Už v dobách Inků ale dodávala vitalitu, vytrvalost, odolnost a využívali ji také jako afrodisiakum.