Superpotravina roku 2021 odhalena: Prvenství získala tato slovenská potravina s vynikajícími účinky na zdraví

Na internetu se dočtete leccos o módních superpotraviny a jejich zdravotních benefitech pro naše tělo. Mnohdy jde jen o marketingový tah, kdy se nás jejich výrobci snaží nalákat na zázračné účinky pro zdraví. Člověk pak dočista zapomíná na potraviny, které má běžně doma, jsou mnohem levnější a paradoxně zdraví prospěšnější. A jednou z těchto potravin je superpotravina roku 2021 zelí.

Když si vezmeme výkladový slovník, abychom si objasnili, co si pod pojmem „superpotravina“ představit, tak se dozvíme: Superpotraviny jsou potraviny, které díky svému neobvykle vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek, antioxidantů nebo dalších zdraví prospěšných látek mají pozitivní vliv na různé oblasti lidského zdraví.

Takové jídlo je ale přece u nás běžně dostat a nepotřebujeme kvůli tomu utrácet za drahé exotické potraviny a doplňky. Vaše strava má být vaším lékem a váš lék vaší stravou. Z toho si můžeme vzít především to, že bychom měli volit primárně přírodní potraviny s co nejnižší mírou průmyslového zpracování, které si zachovají všechny potřebné živiny, minerální látky a vitamíny. A takovou potravinou je naše tradiční zelí. Tedy – někdy je, jindy ne.

Přečtěte si: 10 potravin, které zmenší nafouknuté břicho: Podporují trávení a snižují zadržování vody v těle

Co víme o zelí
Jde o košťáloviny, která se pěstuje již přes čtyři tisíce let. Na sto gramů v ní připadá pouze devatenáct kilokalorií, je tedy žhavým adeptem pro zařazení do jídelníčku pro ty, kteří se snaží zredukovat svou hmotnost.

Obsahuje zhruba 5 g sacharidů, 0 g tuku a necelý jeden gram bílkovin. Zelí v sobě skrývá 33 mg omega-3 mastných kyselin a je z 92,5% tvořena vodou. Navíc jde o bezlepkovou potravinu, která je tedy vhodná nejen pro bezlepkáře, ale mimo jiné ji mohou i děti od šesti měsíců.

Zelí můžeme konzumovat v různých formách s mnoha benefity. Například je doporučeno před každým jídlem sníst několik listů syrového zelí jako prevenci před onemocněním jater, jako jsou cirhóza nebo žloutenka. Kromě toho se doporučuje ji žvýkat alespoň jednou denně pro posílení zubů.

Šťáva ze zelí má zase projímavé účinky, což ocení zejména lidé trpící zácpou. Doporučuje se vypít přibližně 0,5 l jako prevence před onemocnění dnou, artrózou, revmatismem nebo před pálením žáhy. V šťávě z zelí najdeme také třeba probiotika. Probiotika podporují trávení, působí příznivě na střevní mikroflóru a posilují náš imunitní systém.

Drcené listy slouží zejména k vnějšímu ošetření vyrážek, k hojení ran nebo stažení hnisu. Rozhodně se nedoporučuje ji užívat k hojení ran vnitřně. Zelí totiž zvyšuje kyselost a tím omezuje aktivitu bílých krvinek.

Nejen vitamínová bomba
Zelí je skvělým antioxidantem obsahujícím cholin, betakaroten, lutein a flavonoidy. Pravidelné užívání luteinu snižuje riziko vzniku šedého zákalu a degenerativních onemocnění očí. Cholin zase napomáhá zabraňovat rozvoji aterosklerózy a povzbuzuje paměť.

Zelí je dále bohatá na vlákninu rozpustnou i nerozpustnou. První uvedená vláknina je rozpustná ve vodě, která zpomaluje pohyb potravy trávicím systémem, zpomaluje vstřebávání sacharidů, čímž brání kolísání hladiny cukru v krvi a tím je vhodná i pro diabetiky. Nerozpustná vláknina zase dobře vstřebává vodu, změkčuje stolici a udržuje střeva v pohybu. Díky tomu máme pravidelné vyprazdňování a odvádíme odpadní látky z těla ven.

Jako antioxidant eliminuje volné radikály, které poškozují tkáně. Podporuje tím snížení rizika hypertenze, osteoporózy nebo srdečních onemocnění.

Zelí obsahuje také méně známý vitamín U. Ten je zejména protialergenní a podporuje metabolismus žaludeční sliznice.

Sloučenina anthokyan napomáhá potlačovat záněty způsobující srdeční onemocnění v těle. A obsažený chlorofyl se podílí na produkci hemoglobinu a díky tomu dochází i k čištění krve.

Červená nebo bílé zelí?
Na barvě zelí nezáleží. Obě varianty jsou zdraví prospěšné. Kdybychom se měli na oba druhy zaměřit opravdu zblízka, můžeme říci, že v červeném druhu se nachází více vitaminu A, vitamínů skupiny B, selenu a také díky němu dochází k vyšší krvetvorbě.

Kyselá nebo sterilovaná?
Na trhu máme k dostání dva druhy zpracované zelí. Kyselá a sterilovaná. Je mezi nějaký rozdíl? A je nějaké z nich zdravější? Neplatí to obecně, ale dalo by se říci, že kyselá forma je asi lepší volbou. Záleží však také na konkrétním výrobku, testy op

Reklama

PR článek

Nejnovější články

Maca, úžasná rostlina z vrcholků And

Blahodárné účinky mnoha rostlin znali již naši dávní předci, v průběhu času se na některé zapomnělo a některé byly objeveny. Maca peruánská patří mezi...

Objevte prací tablety s přínosem pro naši planetu i vašeho prádlo

Tablety Persil Eco Power Bars v sobě kombinují hned 3 silné benefity, které zaručí účinné praní v novém standardu udržitelnosti. Prvním z nich je ekologické balení, které...

Instagramové filtry mění tvář krásy: Milujte svou osobnost, nejen profil na sociální síti, tvrdí Hailey Bieber

V 21. století jde přirozenost jaksi více do pozadí. Ano, je to i silou sociálních sítí a jejich vlivem na mladou generaci, ale zároveň...

Při valorizaci „zmrazeného“ minimálního důchodu platí zvláštní přístup

Výše minimálního důchodu se od 1. ledna 2021 nemění a je určená přímo v zákoně o sociálním pojištění. Při valorizaci, tedy při každoročním zvyšování...

Produkty Schauma nyní v novém a větším balení

Rodinný život je často plný chaosu. Především rána jsou pro organizaci náročná. Maminka se maluje, tatínek se potřebuje na poslední chvíli oholit, děti si...