Superpotravina roku 2021 odhalena: Prvenství získala tato slovenská potravina s vynikajícími účinky na zdraví

Na internetu se dočtete leccos o módních superpotraviny a jejich zdravotních benefitech pro naše tělo. Mnohdy jde jen o marketingový tah, kdy se nás jejich výrobci snaží nalákat na zázračné účinky pro zdraví. Člověk pak dočista zapomíná na potraviny, které má běžně doma, jsou mnohem levnější a paradoxně zdraví prospěšnější. A jednou z těchto potravin je superpotravina roku 2021 zelí.

Když si vezmeme výkladový slovník, abychom si objasnili, co si pod pojmem „superpotravina“ představit, tak se dozvíme: Superpotraviny jsou potraviny, které díky svému neobvykle vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek, antioxidantů nebo dalších zdraví prospěšných látek mají pozitivní vliv na různé oblasti lidského zdraví.

Takové jídlo je ale přece u nás běžně dostat a nepotřebujeme kvůli tomu utrácet za drahé exotické potraviny a doplňky. Vaše strava má být vaším lékem a váš lék vaší stravou. Z toho si můžeme vzít především to, že bychom měli volit primárně přírodní potraviny s co nejnižší mírou průmyslového zpracování, které si zachovají všechny potřebné živiny, minerální látky a vitamíny. A takovou potravinou je naše tradiční zelí. Tedy – někdy je, jindy ne.

Přečtěte si: 10 potravin, které zmenší nafouknuté břicho: Podporují trávení a snižují zadržování vody v těle

Co víme o zelí
Jde o košťáloviny, která se pěstuje již přes čtyři tisíce let. Na sto gramů v ní připadá pouze devatenáct kilokalorií, je tedy žhavým adeptem pro zařazení do jídelníčku pro ty, kteří se snaží zredukovat svou hmotnost.

Obsahuje zhruba 5 g sacharidů, 0 g tuku a necelý jeden gram bílkovin. Zelí v sobě skrývá 33 mg omega-3 mastných kyselin a je z 92,5% tvořena vodou. Navíc jde o bezlepkovou potravinu, která je tedy vhodná nejen pro bezlepkáře, ale mimo jiné ji mohou i děti od šesti měsíců.

Zelí můžeme konzumovat v různých formách s mnoha benefity. Například je doporučeno před každým jídlem sníst několik listů syrového zelí jako prevenci před onemocněním jater, jako jsou cirhóza nebo žloutenka. Kromě toho se doporučuje ji žvýkat alespoň jednou denně pro posílení zubů.

Šťáva ze zelí má zase projímavé účinky, což ocení zejména lidé trpící zácpou. Doporučuje se vypít přibližně 0,5 l jako prevence před onemocnění dnou, artrózou, revmatismem nebo před pálením žáhy. V šťávě z zelí najdeme také třeba probiotika. Probiotika podporují trávení, působí příznivě na střevní mikroflóru a posilují náš imunitní systém.

Drcené listy slouží zejména k vnějšímu ošetření vyrážek, k hojení ran nebo stažení hnisu. Rozhodně se nedoporučuje ji užívat k hojení ran vnitřně. Zelí totiž zvyšuje kyselost a tím omezuje aktivitu bílých krvinek.

Nejen vitamínová bomba
Zelí je skvělým antioxidantem obsahujícím cholin, betakaroten, lutein a flavonoidy. Pravidelné užívání luteinu snižuje riziko vzniku šedého zákalu a degenerativních onemocnění očí. Cholin zase napomáhá zabraňovat rozvoji aterosklerózy a povzbuzuje paměť.

Zelí je dále bohatá na vlákninu rozpustnou i nerozpustnou. První uvedená vláknina je rozpustná ve vodě, která zpomaluje pohyb potravy trávicím systémem, zpomaluje vstřebávání sacharidů, čímž brání kolísání hladiny cukru v krvi a tím je vhodná i pro diabetiky. Nerozpustná vláknina zase dobře vstřebává vodu, změkčuje stolici a udržuje střeva v pohybu. Díky tomu máme pravidelné vyprazdňování a odvádíme odpadní látky z těla ven.

Jako antioxidant eliminuje volné radikály, které poškozují tkáně. Podporuje tím snížení rizika hypertenze, osteoporózy nebo srdečních onemocnění.

Zelí obsahuje také méně známý vitamín U. Ten je zejména protialergenní a podporuje metabolismus žaludeční sliznice.

Sloučenina anthokyan napomáhá potlačovat záněty způsobující srdeční onemocnění v těle. A obsažený chlorofyl se podílí na produkci hemoglobinu a díky tomu dochází i k čištění krve.

Červená nebo bílé zelí?
Na barvě zelí nezáleží. Obě varianty jsou zdraví prospěšné. Kdybychom se měli na oba druhy zaměřit opravdu zblízka, můžeme říci, že v červeném druhu se nachází více vitaminu A, vitamínů skupiny B, selenu a také díky němu dochází k vyšší krvetvorbě.

Kyselá nebo sterilovaná?
Na trhu máme k dostání dva druhy zpracované zelí. Kyselá a sterilovaná. Je mezi nějaký rozdíl? A je nějaké z nich zdravější? Neplatí to obecně, ale dalo by se říci, že kyselá forma je asi lepší volbou. Záleží však také na konkrétním výrobku, testy op

Reklama

PR článek

Nejnovější články

Klíšťata: věčný problém teplé sezony

Jakmile se začne oteplovat a procházky se začnou prodlůžovat, přichází na řadu tradiční problém – klíšťata. Nejde pouze o nepříjemný zážitek z kousnutí: ten...

Zeena CBD a CBG oleje: Znáte jejich zázračné účinky na vaše tělo?

Konopný svět je pro mnoho lidí stále tabu. Je to zejména proto, že si ho spojují s marihuanou, která na konopí nevrhá zrovna nejlépe...

Velký horoskop na rok 2021: Nový přítel, milenec a jedno znamení zažije svůj dosud nejlepší rok

Vodnář: Rok vzestupů a pádůPro Vodnáře v tomto roce platí heslo: Nový rok, nový začátek. A to doslova. Stanovte si ambice, které chcete dosáhnout...

Úspěšnější než Hollywood: Filmové trháky z Číny

Nejvíce peněz, 473 milionů dolarů, loni vydělala čínská historické drama Pa paj - 800 o druhé čínsko-japonské válce z let 1937 až 1945. Druhá...

Užitečné rady a tipy pro praní svetrů a šál

Příchod zimy se pomalu, ale jistě blíží a s ním přichází i svým způsobem ošemetné období, co se péče o svetry týče. Pokud si nechcete...